Sunday, April 22, 2012

Pavlova

Resepi Pavlova.

Bahan-bahan :


  • 4 biji putih telur 
  • 1 cawan gula kastor ( saya guna 3/4 cawan untuk mengurangkan manis) 
  • 1/2 sudu teh esen vanilla 
  • 1 sudu teh cuka masakan 1/2 sudu besar tepung jagung.

 Topping/hiasan :

  •  1 cawan (240 ml ) whipping cream 
  • 1 1/2 sudu besar gula halus - saya pakai gula icing. 
  • 1/2 sudu teh esen vanilla 

 Tip sebelum membakar :

 1- Pastikan ketika mengasingkan antara telur putih dan kuning, tiada sedikit (langsung) telur kuning yang masuk dalam telur putih. Untuk memudahkan kerja, gunakan telur yang disimpan dalam peti sejuk. Telur yang sejuk, mudah untuk diasingkan antara kuning dan putih. Bila nak digunakan, pastikan putih telur berada dalam suhu bilik. Jangan guna masa telur masih sejuk.

 2- Periksa peralatan yang digunakan bersih dari sebarang air dan kesan minyak.

 Cara-cara :

 1- Pukul putih telur menggunakan hand mixer dengan kelajuan perlahan. Pukul sehingga adunan menjadi 'soft peak form'.

 2- Kemudian, dengan kelajuan yang tinggi, masukkan gula sudu demi sudu sambil terus putar adunan. Masa ni adunan akan bertukar menjadi putih tapi belum lagi berkilat. Bila pegang sedikit adunan di tangan terasa lagi gula yang belum hancur.

 3- Teruskan memutar adunan dengan kelajuan tinggi sehingga bertukar menjadi putih berkilat. Bila diangkat dia akan mengeluarkan tanduk. Haha. Jangan risau. Ni tanduk bagus punya. Kalau dah bertanduk tu maknanya jadilah meringue. Jika belum, atau tanduk tak tajam dan belum mantap. Pukul lagi 2-3 minit.

 4- Masukkan esen vanilla dan pukul lagi sampai sebati. Tanda meringue anda dah jadi ialah bila diangkat adunan akan menghasilkan tanduk yang tajam dihujung. Nak lebih yakin, telangkupkan bekas meringue atas kepala. Kalau tak jatuh tu confirm jadi.

 5- Masukkan tepung jagung dan cuka. Gaulkan menggunakan spatula atau senduk kayu.

 6- Buatkan garisan bulat di atas kertas minyak(parchment paper).

 7- Bentukkan meringue mengikut bulatan yang kita lukis. Pastikan bahagian tepi lebih tinggi dari tengah.

Masa membakar :

 1- Panaskan oven pada suhu 150' C 15 minit lebih awal. Letakkan rak di tengah bahagian oven.

 2- Masukkan adunan meringue. Dalam 15 minit, turunkan suhu kepada 140'C. Masak selama 1 jam. Pavlova dimasak dengan api yang sederhana panas. Masak sehingga warna meringue bertukar menjadi coklat muda. Bila dipegang terasa garing di luar dan lembut bahagian dalam. Tutup api. Biarkan pintu oven sedikit terbuka. Jangan keluarkan meringue terus dari oven. Tunggu sehingga sejuk.

 Cara menghias :

 1- Pukul whipping cream dalam bekas sehingga kental. Satu petua nak mudahkan kerja. Masukkan bekas dalam peti ais bahagian beku selama 2-3 jam sebelum memukul whipping cream.

 2- Bila whipping cream dah kental. Masukkan gula dan esen vanila.

 3- Masukkan whipped cream dalam plastik. Simpan dalam peti ais beku sekejap. Nanti bila nak deco baru keluarkan. Bila rasa nak makan, baru picitkan whipped cream dan hias dengan buah-buahan yang siap dipotong. Kalau hias awal sangat nanti takut pavlova tu berderai.

 Sedia untuk dimakan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...