Saturday, March 24, 2012
RESEPI KEROPOK LEKOR
RESEPI DIAMBIL BULAT2 DARI: MR.CHEFWANNABE BLOG.
KEROPOK LEKOR
Bahan-bahan
5 ekor ikan selayang/ikan kembung-(aku guna ikan kembung)
6 sudu besar tepung kanji/sagu/ubi kayu-( aku guna tepung ubi kayu )
garam secukup rasa-(part ni paling vital and crucial sebab kalau tak cukup garam nati keropok korunk masa da goreng rasa tawar heber= tak sedap langsung.
sedikit air-(guna sesikit mungkin )
Cara-cara
1. Bersihkan dan asingkan dari tulang.Amik isi dan kulit saja
2. Kisar isi ikan tue dalam food processor.Kalau guna blender jgn guna air.Kisar kering.
3. Tambah garam,isi ikan dan tepung dan gaul sebati
4. Tambah air sampai adunan jadi mcm doh
5. Uli dan bentukkan memanjang
6. Didihkan air dan rebus keropok lekor sehingga keropok lekor timbul (tanda sudah masak)
7. Angkat dah toskan.Biarkan sejuk sebentar dan bolehlah di goreng.
TQ Rushdi..:D
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Bob nampak sedap bob..yg penting bak kata ko,takyah g terengganu dah...huhu
ReplyDeleterupa xcantek.. xde mood nak uli. hahaha
ReplyDelete