Sunday, April 29, 2012

Roti Jala




                                      






Bahan-bahan:240gm tepung gandum
1/2 camt garam
2 biji telur - dipukul sedikit
150ml susu cair
sedikit pewarna kuning
air secukupnya
minyak untuk mengris

cara:
  • ayakkan tepung ke dalam mangkuk adunan
  • masukkan garam, telur, pewarna kuning, susu cair, air secukupnya dan pukulkan sehingga rata
  • bancuh sampai larut adunan
  • pastikan bancuhan tidak begitu pekat atau cair
  • kemudian tapiskan
  • panaskan kuali leper (non-stick) dengan sedikit minyak
  • kemudian letakkan adunan ke dalam botol acuan dan putarkan mengikut corak yang disukai
  • biarkan sebentar dan kemudian angkat
  • lakukan sehingga habis adunan digunakan
  • ambil sekeping roti jala tadi dan gulungkan
  • susunkan ke dalam piring dan hidangkan bersama2 dengan kuah kari atau kuah durian

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...