Laksa
Bahan-bahan ( 4-5 orang makan )
- 3-4 paket laksa beras cap Zong Shan
- *Bahan kuah laksa*
- 1 kg ikan kembung
- 3-4 ulas asam keping
- 1/2 labu bawang besar
- 7-10 ulas bawang merah
- 5-6 ulas bawang putih
- 3-4 cm halia
- 10-12 sudu makan cili giling
- 7-10 biji cili padi
- 1/2 cawan air asam jawa
- 3 cm belacan
- segenggam daun kesum
- 1 batang bunga kantan
- garam secukup rasa
- *Bahan ulam laksa*
- 4-5 biji telur rebus - dibelah dua
- 1 biji cili merah - dihiris
- 1 biji cili hijau - dihiris
- 1/2 labu bawang besar - dihiris
- 5-6 biji cili padi - dihiris
- 1/2 biji nanas - dihiris
- 1 batang timun - dihiris memanjang
- 5-6 biji limau kasturi - dibelah dua
- 4-5 helai daun salad - dihiris
- sedikit daun pudina
- *Bahan optional*
- petis udang
Cara-cara
-
*Laksa*
Laksa direndam dalam air sekurang-kurangnya setengah jam...Kemudian
direbus sampai 'al-dente'...Laksa ditoskan dan diketepikan...
-
*Kuah laksa*
Ikan direbus bersama asam keping dan sedikit garam...Kemudian, asingkan
ikan rebus dan ketepikan air rebusan bersama asam keping tadi...
-
Ikan rebus diperisikan lalu dikisar...Kemudian,
campurkan isi ikan dikisar ke dalam air rebusan ikan tadi...Tulang ikan
turut dikisar...Tulang ikan kisar ditapis ke dalam ramuan tadi juga...
-
Kisarkan bawang merah, bawang putih, bawang besar, cili
padi dan halia...Bahan-bahan dikisar ini dicampurkan kepada ramuan ikan
rebus tadi...Kemudian, panaskan periuk...
-
Masukkan cili giling dan belacan...Lalu masukkan air asam jawa...
-
Masukkan daun kesum dan bunga kantan...
-
Kacau perlahan-lahan...Masak hingga mendidih...Kecap
rasa masin, masam, dan pedasnya...Bubuhkan garam secukup rasa...Sedia
untuk diangkat dan dihidangkan bersama laksa dan ulam-ulamannya
hi tumpang tanya... laksa zhong shan ni boleh beli kt mana ek????
ReplyDelete