Bahan-bahan ( 12 biji )
PASTRY
160g butter
80g gula castor
1 st vanilla esen
sedikit garam
1 biji telur
250gm tepung gandum
BAHAN ISIAN CHEESE
250gm cream cheese (Philadelphia)
3/4 cwn gula icing
1 biji telur
1/2 cwn whipping cream
1 camca teh esen vanila
Blueberry filling secukupnya
*Nota:Sukatan
Isian cheese ini sebenarnya boleh cater utk dua sukatan doh pastri di
atas. Jadi, sekiranya anda hanya ingin membuat sedozen tart kurangkanlah
sukatan ini kepada separuh.
Cara-cara
1.
Utk Doh Pastri: Pukul butter bersama gula, esen vanilla, garam sehingga
lembut (sekejap sahaja dan jgn sampai kembang nanti berminyak)
2. Masukkan telur dan kacau sehingga sebati
3. Masukkan tepung dan uli adunan sehingga menjadi doh. Kalau doh lembek, taruk tepung sedikit-sedikit. Doh sepatutnya lembut.
4. Dough di simpan dalam fridge selama 30 minit sebelum ditekan ke acuan.
5. Tekan doh pada acuan tart.
6. Bakar 170 degree Celcius selama 15 minit. Kemudian sejukkan sementara nak sediakan isian cheese.
7. Utk bahan isian cheese: Pukul cheese dan gula hingga sebati
8. Masukkan esen vanila dan telur dan whipping cream.
9. Teruskan memukul adunan sehingga kelihatan berkrim.
10. Tuangkan adunan secukupnya ke dalam pastri separuh masak tadi dan sudukan blueberry filling di tengah-tengahnya
11.
Masukkan kembali ke dalam oven dan bakar selama 15-20 minit pada suhu
170 darj cel. Sejukkan sebelum dialih dari acuan dan diletak dalam
papercup.
No comments:
Post a Comment