Rendang Ayam
- Bahan-bahan:
- 1 ekor ayam.
- 7-9 biji cili api (kalau nak pedas boleh letak lebih..)
- 15 tangkai cili kering (saya rebus dulu)
- 2 helai daun kunyit dihiris halus
- 4 helai daun limau purut dihiris kasar
- Garam, gula dan serbuk perasa (ikut suka)
Cara Memasak:-Ayam dibuang kulit, dibersihkan dan toskan. Masukkan kesemua bahan (kecuali kerisek, daun limau purut, garam dan gula) ke dalam kuali besar dan kacau sebati atas api perlahan.Masak hingga ayam lembut dan kuahnya sebati..Kacau sekali sekala.
Masukkan garam, gula, kerisik dan daun limau purut dan kacau rata. Seimbangkan rasa. Masak hingga kuah agak pekat atau terpulang masing2.Tutup api, angkat dan hidangkan dengan pulut, lemang, ketupat.
nanti raya nk datang umah la blh?dapat mamam rendang awk wat..hehhehee
ReplyDeletesape ni?
ReplyDelete