Saturday, March 24, 2012

RESEPI KEROPOK LEKOR












RESEPI DIAMBIL BULAT2 DARI: MR.CHEFWANNABE BLOG.
KEROPOK LEKOR

Bahan-bahan
5 ekor ikan selayang/ikan kembung-(aku guna ikan kembung)
6 sudu besar tepung kanji/sagu/ubi kayu-( aku guna tepung ubi kayu )
garam secukup rasa-(part ni paling vital and crucial sebab kalau tak cukup garam nati keropok korunk masa da goreng rasa tawar heber= tak sedap langsung.
sedikit air-(guna sesikit mungkin )

Cara-cara
1. Bersihkan dan asingkan dari tulang.Amik isi dan kulit saja
2. Kisar isi ikan tue dalam food processor.Kalau guna blender jgn guna air.Kisar kering.
3. Tambah garam,isi ikan dan tepung dan gaul sebati
4. Tambah air sampai adunan jadi mcm doh
5. Uli dan bentukkan memanjang
6. Didihkan air dan rebus keropok lekor sehingga keropok lekor timbul (tanda sudah masak)
7. Angkat dah toskan.Biarkan sejuk sebentar dan bolehlah di goreng.


TQ Rushdi..:D

2 comments:

  1. Bob nampak sedap bob..yg penting bak kata ko,takyah g terengganu dah...huhu

    ReplyDelete
  2. rupa xcantek.. xde mood nak uli. hahaha

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...