Saturday, March 17, 2012
Ikan Patin Masak Tempoyak
Bahan-bahan utama
Seekor ikan patin (eloknya ikan patin sangkar) ikan disiang dan diperapkan dengan asam jawa dan limau nipis untuk hilangkan hanyir selama kira-kira 1 jam.
2 ulas kunyit hidup (bukan serbuk kunyit)
6 biji bawang kecil.
20 biji cili padi (bergantung pada suka pedas mana ya)
2 senduk tempoyak
1 ikat daun kesum
2 ikat bunga kantan ( yang guna untuk masak laksa tu)
sedikit asam keping
air
garam secukup rasa
gula (jika perlu dan jika suka)
Cara memasaknya
Kunyit hidup, bawang kecil dan cili padi ditumbuk halus dan digaulkan dengan tempoyak tadi. Masukkan ke dalam periuk yang bersama air. Lepas tu kacau sehingga rasa dan masukkan asam keping. Letak di atas api dan biarkan selama kira-kira 3 minit. Masukkan ikan yang dibersihkan tadi, masukkan bunga kantan dan daun kesum.
Masukkan garam secukup rasa, adjustlah kalau takut pedas dengan mengurangkan jumlah cili tadi. Kalau terlajak, adjust dengan meletakkan sedikit gula.
resepi dari :http://www.ibnukhusairy.com/2011/02/24/slurrpp-resepi-ikan-patin-masak-tempoyak/
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment