Tuesday, February 7, 2012

Ikan Siakap 3 Rasa (dengan hirisan buah mangga)




Bahan-bahan:
Utk ikan:
1 ekor Ikan Siakap
Tepung jagung - untuk di lumur pada ikan
Sedikit garam - untuk dilumur pada ikan
Minyak untuk menggoreng ikan

Utk kuah:
3 biji bawang putih - diketuk
1 biji bawang besar - potong dadu
10 biji cili padi - potong kecik-kecik (saya xletak sebab xnak pedas)
1 inci halia - dihiris kecik
1 biji tomato - potong dadu (pun xletak sebab xdan nak beli)
1 biji mangga - yang dihiris tebal
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar kicap pekat
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara membuatnya:
Ikan dibersihkan dan ditoskan
Lumurkan ikan dengan garam.Pastikan semua bahagian di lumur rata
Kemudian, lumurkan pula dengan tepung jagung. Lumur ke dua-dua belah bahagian ikan termasuk bahagian dalam
Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali
Pastikan minyak betul-betul panas barulah di masukkan ikan tadi
Goreng terendam ikan tersebut
Setelah ikan garing, angkat dan ketepikan
Panaskan minyak dalam kuali yang lain
Tumiskan cili padi, halia dan bawang putih
Setelah bawang agak layu, masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram, kicap pekat dan sos ikan
Kacau sebentar
Masukkan bawang besar, tomato dan mangga
Masukkan air sedikit
Tambahkan garam, gula dan serbuk perasa (jika perlu)
Biarkan kuah mereneh seketika
Setelah kuah agak pekat, angkat dan curahkan di atas ikan yang telah digoreng tadi

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...