Wednesday, January 25, 2012

Kurimu Shichu (Chicken Cream Stew)



Kurimu Shichu @ Chicken Cream Stew
Bahan-bahan
2 ketul peha@dada ayam boneless - potong kecil
2 batang carrot - potong
1 biji bawang besar - potong baji
1 biji kentang - belah 4/6
1 pokok brokoli besar - ceraikan dan potong
1 1/2 cawan susu segar
2 1/2 cawan air
2 kiub pati ayam - aku guna 1 je
2 sudu besar butter
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar cream cheese - aku bubuh yogurt
black pepper
garam
Cara-cara
Rebus daging ayam dengan 21/2 cwn air. Masukkan kiub ayam skali. Masak sehingga daging empuk@masak. Toskan. Simpan stok air rebusan tadi.
Rebus sayur-sayuran yg telah dipotong sehingga empuk dan toskan. Bleh ltk sayur2 lain jika anda suka.
Panaskan butter. Masukkan bawang besar. Tumis hingga naik bau.
Kecilkan api, masukkan tepung. kacau cepat2 supaya tak hangus. Kacau hingga tidak bergentel dan berkrim.
Masukkan susu dan juga air rebusan stok ayam tadi. Didihkan hingga kuah berbuih2 dan agak pekat.
Kemudian masukkan ayam dan juga sayuran2. Perasakan dengan garam (jika perlu, sbb stok ayam dah masin) dan juga black pepper. Didihkan smula. dan matikan api.
Sedia dihidang. Enak di makan panas2 dikala waktu hujan..

*Tq hana for da resepi..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...