Friday, January 4, 2013

Kuih Kacau Labu






Bahan-bahannya : 
350 gram gula pasir
400 ml santan
500 ml air
50 gram tepung jagung, bancuh dgn sedikit air
1 setengah KG labu, buang kulit, rebus dan kisar halus

5 biji telur, dipukul kembang
1 sudu teh garam
2 helai daun pandan

Cara Membuatnya :










1. Masak santan bersama gula dan daun pandan hingga pekat.
2. Masukkan labu, garam dan kacau sebati. Masukkan tepung jagung
3. Apabila pekat, tuangkan adunan dalam loyang. Boleh dibekukan dalam petisejuk jika suka.

Panna Cotta



Bahan-bahan ( 6 biji dessert cup )

1 cwn non-dairy whipping cream
2 cwn susu segar
1/2 cwn gula
1 setengah tbsp gelatin +1/4 cwn air
Beberapa titik esen vanila.




Cara-cara

-Masukkan whipping cream,susu segar,gula dan vanilla dlm periuk. Didihkan






-Larutkan gelatin dgn 1/4 cwn air.masukkan dlm periuk tadi..

-Biar mendidih 2-3 minit



-Tuang dlm dessert cup,simpan dlm peti sejuk sekurang-kurangnye 6 jam sblm di hidang..


















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...