Sunday, May 20, 2012

ch0c cake





resepi ch0c cake
Bahan A:
2 biji telur

Bahan B:
(di ayak bersama)
2 cawan tepung kek
1/2 cawan koko
2 sudu kecil sodium bikarbonat
1 sudu kecil baking powder

Bahan C:
1 cawan gula kasar
1 cawan gula perang

Bahan D:
1 sudu kecil esen vanilla
1 setengah cawan susu coklat ducthlady
1 cawan minyak
2 sudu kecil Nescafe (dicampur dgn setengah cawan air)

Bahan topping:
3 sudu besar koko (di ayak)
1 sudu besar minyak
Susu pekat secukupnya
Choc rice utk hiasan

Cara-cara:

1. Pukul bahan A hingga kembang.
2. Setelah kembang, masukkan bahan C dan D. pukul hingga sebati (anggaran masa 3 minit)
3. Kemudian, masukkan bahan B sedikit demi sedikit dan kacau hingga sebati.
4. Panaskan oven selama 10 minit.
5. Masukkan acuan ke dalam loyang (alas dgn kertas minyak)
6. Bakar dalam oven dengan suhu 175 darjah celcius selama 1 jam 20 minit.



Cara-cara utk topping:

1. Masakkan bahan topping dlm api kecil. Kalau pekat, tambah susu pekat sedikit demi sedikit.

2. Pastu sapu di bahagian atas dan tepi kek.

3. Taburkan choc rice.

thanks ezahd.kocek

Asam Pedas.








Sunday, May 13, 2012

Blueberry Cheesetart



Bahan-bahan ( 12 biji )

PASTRY 

160g butter

80g gula castor

1 st vanilla esen

sedikit garam

1 biji telur

250gm tepung gandum

BAHAN ISIAN CHEESE

250gm cream cheese (Philadelphia)

3/4 cwn gula icing

1 biji telur

1/2 cwn whipping cream

1 camca teh esen vanila

Blueberry filling secukupnya

*Nota:Sukatan Isian cheese ini sebenarnya boleh cater utk dua sukatan doh pastri di atas. Jadi, sekiranya anda hanya ingin membuat sedozen tart kurangkanlah sukatan ini kepada separuh.

Cara-cara

1. Utk Doh Pastri: Pukul butter bersama gula, esen vanilla, garam sehingga lembut (sekejap sahaja dan jgn sampai kembang nanti berminyak)

2. Masukkan telur dan kacau sehingga sebati

3. Masukkan tepung dan uli adunan sehingga menjadi doh. Kalau doh lembek, taruk tepung sedikit-sedikit. Doh sepatutnya lembut.

4. Dough di simpan dalam fridge selama 30 minit sebelum ditekan ke acuan.

5. Tekan doh pada acuan tart.

6. Bakar 170 degree Celcius selama 15 minit. Kemudian sejukkan sementara nak sediakan isian cheese.

7. Utk bahan isian cheese: Pukul cheese dan gula hingga sebati

8. Masukkan esen vanila dan telur dan whipping cream.

9. Teruskan memukul adunan sehingga kelihatan berkrim.

10. Tuangkan adunan secukupnya ke dalam pastri separuh masak tadi dan sudukan blueberry filling di tengah-tengahnya

11. Masukkan kembali ke dalam oven dan bakar selama 15-20 minit pada suhu 170 darj cel. Sejukkan sebelum dialih dari acuan dan diletak dalam papercup.

Laksa


Bahan-bahan ( 4-5 orang makan )

  • 3-4 paket laksa beras cap Zong Shan
  • *Bahan kuah laksa*
  • 1 kg ikan kembung
  • 3-4 ulas asam keping
  • 1/2 labu bawang besar
  • 7-10 ulas bawang merah
  • 5-6 ulas bawang putih
  • 3-4 cm halia
  • 10-12 sudu makan cili giling
  • 7-10 biji cili padi
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • 3 cm belacan
  • segenggam daun kesum
  • 1 batang bunga kantan
  • garam secukup rasa
  • *Bahan ulam laksa*
  • 4-5 biji telur rebus - dibelah dua
  • 1 biji cili merah - dihiris
  • 1 biji cili hijau - dihiris
  • 1/2 labu bawang besar - dihiris
  • 5-6 biji cili padi - dihiris
  • 1/2 biji nanas - dihiris
  • 1 batang timun - dihiris memanjang
  • 5-6 biji limau kasturi - dibelah dua
  • 4-5 helai daun salad - dihiris
  • sedikit daun pudina
  • *Bahan optional*
  • petis udang

Cara-cara

  1. *Laksa* Laksa direndam dalam air sekurang-kurangnya setengah jam...Kemudian direbus sampai 'al-dente'...Laksa ditoskan dan diketepikan...
  2. *Kuah laksa* Ikan direbus bersama asam keping dan sedikit garam...Kemudian, asingkan ikan rebus dan ketepikan air rebusan bersama asam keping tadi...
  3. Ikan rebus diperisikan lalu dikisar...Kemudian, campurkan isi ikan dikisar ke dalam air rebusan ikan tadi...Tulang ikan turut dikisar...Tulang ikan kisar ditapis ke dalam ramuan tadi juga...
  4. Kisarkan bawang merah, bawang putih, bawang besar, cili padi dan halia...Bahan-bahan dikisar ini dicampurkan kepada ramuan ikan rebus tadi...Kemudian, panaskan periuk...
  5. Masukkan cili giling dan belacan...Lalu masukkan air asam jawa...
  6. Masukkan daun kesum dan bunga kantan...
  7. Kacau perlahan-lahan...Masak hingga mendidih...Kecap rasa masin, masam, dan pedasnya...Bubuhkan garam secukup rasa...Sedia untuk diangkat dan dihidangkan bersama laksa dan ulam-ulamannya                 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...